در این مقاله میخواهیم بگوییم که تفاوت های بسیاری میان وب سایت و یک پرتال وجود دارد اما مهمترین موارد این مسئله در ذیل شرح داده شده است.
پرتال به عنوان دروازه ورود به یک بانک جامع اطلاعاتی می باشد. اما آنچه که مهم است، پرتال ما را همواره به سایتها و پرتال های دیگر راهنمایی می نماید و به خودی خود تنها یک راهنما است. برای همین است که در بعضی از موارد به پرتالها، Internet Yellow Pages می گوییم.
در حالی که یک وبسایت می تواند شامل اطلاعات و محتوای بیشتری باشد که تنها بر روی آن سایت قابل دسترسی است.
البته امکان دارد وب سایت از امکاناتی مشابه یک پرتال برای جستجو و مدیریت اطلاعات استفاده کند، اما آنچه که مهم است اینکه داده ها عموماً بر روی پایگاه داده های خود سایت قرار دارند.
پرتال عموماً شامل مطالبی است که جنبه عمومی دارد. داده هایی که از منابع مختلف بر روی یک پرتال جمع آوری می شوند، معمولا دارای پراکندگی بیشتری نسبت به وب سایتها هستند. به همین دلیل در بسیاری از پرتال ها، ابزارهایی مانند Directory قرار داده می شود تا این اطلاعات را طبقه بندی نماید.
اما در خصوص وب سایتها و داده های آن باید گفت ، اولاً از منابع محدودتری تامین می شوند و دارای پراکندگی زیادی مانند پرتال ها نیستند و اصولا در مورد یک موضوع خاص فعالیت می کنند یا به اصطلاح نخصصی تر هستند.
پرتال یک سیستم کاربر محور است. به این معنی که تمام محتوا و امکانات پرتال بر این اساس پیش بینی شده است تا جوابگوی نیاز های کاربران با علاقمندیها ، سلایق ، سنین و حوزه های کاری متفاوت باشد. امکاناتی مانند پست الکترونیکی، چت (Chat)، تالارهای گفتگو و غیره همه برای آن است که کاربران را به هر شکل ممکن به پرتال دعوت نماید و نیازهای او را برطرف سازد.
در حالیکه وب سایت ها عموماً Subjective یا موضوع محور هستند. با وجود اینکه در هر وب سایت، امکاناتی برای کاربران مختلف پیش بینی می شود با این حال کاربری که با یک وب سایت کار میکند باید به شکلی به حوزه فعالیت وب سایت یا موضوع آن علاقمند باشد.
یکی دیگر از جنبه های اختلاف بین پرتال و وب سایت جنبه های اقتصادی آن است. پرتال ها عموماً برای کسب درآمد ساخته می شوند و بیشتر آن ها بودجه خود را از طریق تبلیغات کسب می کنند.
البته در کشور ما از پرتال بیشتر در سازمانها و نهادهای دولتی استفاده می شود و کمتر دیده می شود که یک موسسه خصوصی از پرتال استفاده کند.
وب چیست؟
وب به تنهایی، شامل مجموعه ی از صفحات مرتبط به یکدیگر می باشد که انبوهی از اطلاعات را در قالب متن، تصویر، صوت و فیلم در اختیار کاربران قرار می دهد.
وب سایت، مکان حضور هر شخص یا موسسه در شبکه اینترنت است. یک وب سایت می تواند علاوه بر ایجاد ارتباط و معرفی مدیر سایت، امکان اطلاع رسانی ، تبلیغات و بازاریابی و همچنین معرفی بین المللی را نیز فراهم کند.
وب سایت شما می تواند فضایی جهت تجارت و کسب و کار شما باشد و عرضه محصولات شما را به صورت 24 ساعته انجام دهد.
وب سایت می تواند سوابق و معرفی توانایی های شما را ارائه دهد یا نمونه کار شما و یا حتی محلی برای نوشته ها و تحقیقات و مقالات شما باشد.
وب سایت و یا به اختصار سایت چیست ؟
همانطور که هر روزه سایتهای مختلفی را می بینیم ، درک کلی و خاصی از سایت در ذهن ما نقش بسته که یک سری صفحات به صورت موازی یا سریال که به هم متصل شده اند و دارای نامهای مختلف هستند و از طریق یک نام مشابه(دامین) می باشند و در زیر شاخه های آن(ساب دامین ها ) قابل مشاهده است. همه صفحات دارای یک صفحه اصلی هستند که دسترسی به همه صفحات دیگر از آنجا امکان پذیر است .
تعاریف زیادی برای نقدر و بررسی وب سایت وجود دارد. یکی از این تعریف ها که در وب سایت www.dictionary.com موجود است می گوید: مجموعه ای از تعدادی صفحات وب متصل به هم و اغلب شامل یک صفحه اصلی (home page) که اصولاً همگی روی یک سرور قرار دارند و به عنوان مجموعه ای از اطلاعات ذخیره شده در پایگاه داده توسط فرد، گروه یا سازمان تنظیم و نگهداری می شوند.
یک وب سایت معمولا شامل تعداد زیادی فایل است که در تعدادی پرونده به صورت دسته بندی مرتب شده اند، همانند اینکه شما فایل هایتان را در پرونده ها مختلفی روی کامپیوتر خودتان مرتب می کنید. نام صفحه نخست وب سایت ها معمولا index.htm یا index.html یا default.html است. هنگامی که یک آدرس وب (نام دامنه) را در مرورگر تایپ می کنید مثلا (www.hamyaran.shop)، نرم افزار مرورگر به دنبال اکانتی میزبانی میگردد که این نام دامنه به آن اشاره می کند، و به دنبال یکی از این فایل های اصلی می گردد. در یک مثال مفهومی تر، اگر فایلی به نام index.html را در آن وب سایت پیدا کند، این فایل( یا صفحه) را به صورت خودکار در کامپیوتر شما بارگزاری میکند و نهایتاً در مرورگر شما نمایش می دهد.
صفحه اصلی وب سایت که فایل index.html است معمولاً ترکیبی از متون و تصاویر با چیدمانی خاص می باشد که طراح وب سایت بر اساس جذابیت بصری چیدمان آنها را مشخص می کند. فایل های تصویری ممکن است در وب سایت خودتان ذخیره شده باشند (در فضای میز بانی تان: در کنار بقیه صفحات وب و فایل ها، که اصولاً در یک پرونده مجزا به نام images قرار می گیرند، یا ممکن است جای دیگری و در سرور و فضای میزبانی دیگری بارگزاری شده باشند. بعضی از نوشته ها و تصاویر یک صفحه می توانند به صفحات دیگر لینک شده باشند(یعنی می توانید روی آن ها کلیک کنید و به یک صفحه دیگر بروید). این مجموعه از صفحات وب، تصاویر و فایل های دیگری که ممکن است در اکانت میزبانی تان داشته باشید مجموعا یک وب سایت،یا پایگاه وب را تشکیل می دهند.