وبلاگ چیست؟

وبلاگ (weblog) شامل دو کلمه webبه معنای شبکه جهانی و log (به معنای گزارش روزانه یا روز نوشت) است که یک صفحه شخصی یا گروهی می باشد که بصورت روزانه یا دوره ای با مطالب جدید بروزرسانی می شود .
وبلاگ با اینکه بحث تازه ای در شبکه های اینترنتی می باشد ولی تحولی در عرصه اینترنت به راه انداخته است که این به دلیل ویژگی هایی است یک وبلاگ دارد که از همه مهمتر بدون هزینه بودن آن است و همچنین نحوه کار با آن بسیار ساده و راحت می باشد و نیازی به تخصص و دانش خاصی ندارد برای همین همه روزه اشخاص بیشتری را می بینید که وبلاگ نویسی روی می آورند مخصوصا این استقبال در بین نسل جوانتر بیشتر رواج دارد واین ها همه باعث شده روز به روز اطلاعات جالب ومفید به اینترنت افزوده شود از این گذشته اگر وبلاگ به روزی داشته باشید از طریق آن کسب درامد هم میشود انجام داد که این امر با گذاشتن تعدادی تبلیغات از سایت های تبلیغاتی در وبلاگ شما انجام میشود.
استقبال از وبلاگ در بین ایرانیان و فارسی زبانان بسیار گسترده وقابل توجه بوده که بخشی از این وبلاگ ها به رویداد های شخصی و اتفاقات روزانه افراد می پردازد و بعضی دیگر نیز بصورت تخصصی و در زمینه های خاص و تخصص خود مطلب می نویسند وهمچنین خوانندگان این مطالب نظراتشان را در آن خصوص می دهند که به جذابیت های وبلاگ افزوده است.
شما هم اگر می خواهید یک صفحه شخصی برای خود ودر هر زمینه ای داشته باشید دست بکار شوید و در یکی از سرویس دهندگان وبلاگ ثبت نام کنید.
سرویس دهندگان رایگان وبلاگ:
پرطرف دار ترین این سرویسها که زبان پارسی را پشتیبانی می کنند :
www.blogfa.com
www.persianblog.ir
www.blogger.com
www.blogsky.com
www.mihanblog.com
و سرویس دهنده های دیگر :
www.blog.com
www.newblog.com
و نیز سایتهایی هستند که با ثبت نام در آنها می توانید صفحه شخصی ساخته و آلبوم عکس داشته باشید و یا وبلاگ یا موضوع دلخواه داشته باشید . سایتهایی هستند که شما می توانید دوستان بیشتری بیابید و با آنها در ارتباط باشید و شبکه دوستی بر قرار کنید . این سایتها خدمات بلاگ نیز می دهند .
در چندین سال اخیر با تغیراتی که در تکنولوژی بوجودامده است و بیشتر شدن سرویس دهندگان وبلاگ و ایجاد فضای رقابتی و تحولات زیادی در بین انها رخ داده است ، اعم از آنکه می توانید چندین بلاگ داشته باشید (مثل Blogger ) و یا یک وبلاگ گروهی باشد و چندین نویسنده با محدوده دسترسی خود داشته باشد و بیشتر کدها و تغییران در بلاگ اعم از گذاشتن کانترها ( شمارنده ها ) و آرشیو های موضوعی و یا زمانی و نیز گذاشتن لینکهای روزانه و لینگ دوستان ، همه و همه به صورت بسیار ساده و اتوماتیک انجام یم شود بدون آنکه کاربر با قالب و کدنویسی های آن آشنا باشد .
حتی در مراحل بالاتر بعضی از این بلاگر ها به کاربر خود اجازه می دهند که عکسهای خود را در آنجا آپلود کنند
بعد از اینکه زیر مجموعه ها ایی از گوگل شد جهشی عظیم در آن رخ داد که شخص با داشتن تنها یک اکانت Gmail به راحتی چندین بلاگ درست کند و از فضای آن نیز استفاده کند .
و نیز Msn نیز در www.myspace.com این امکان را به کاربران خود می دهد که وبلاگ هایی داشته باشند و حتی عکس موزیک ها ویدئو های خود را در آن بارگذاری کنند . البته شرکت مایکروسافت در آینده هدف بزرگی را در این باره دنبال می کند که حتی کاربرانی که از Microsoft Office- Word استفاده می کنند بتوانند نوشته های خود را در آن ویرایش کنند و به صورت آنلاین آن را به وبلاگ در وبلاگ خود بارگذاری و یا حتی از همانجا با زدن یک دکمه به شخص مورد نظر ای میل کنند .
که هر کدام از این سرویس ها بدلیل این ویژگی ها طرفداران خاص خودشان را دارند ناگفته نماند که امروزه در سروییس دهندگان بلاگ فارسی بلاگفا یکی از پرطرفدارترین سرویس هادر بین کاربران است.
تفاوت و تشابهات وب سایت و وبلاگها :
در یک نگاه، وب‌سایت و وبلاگ مشابه هم بنظر می‌رسند، اما دقیق‌تر که می‌شویم تفاوت‌های زیادی را بین این دو می‌بینیم.
وب سایت “به نوعی در اینترنت است که درآن می‌توان اطلاعاتی را در مورد سازمان‌ها، شرکت‌ها و افراد به دست آورد” و وبلاگ ” وب سایت پویایی است که متعلق به فرد یا افرادی است و در برگیرنده اطلاعاتی راجع به موضوع یا موضوعات متفاوت است”.
پذیرفتن این تعریف‌ها می‌تواند مقدمه ای برای مقایسه کردن این دو باشد؛ بدین منظور، ابتدا به تشابه ها و سپس به تفاوت‌ها می‌پردازم:
مشابهت‌های وب‌سایت و وبلاگ:
هردو جایگاهی در فضای سایبری(Cyberspace) هستند و URL خاص خودرا دارند.
هر دو برای انتشار اطلاعات و داده‌ها در فضای سایبری مورد استفاده قرار میگیرند.
محتوای هر دو اطلاعات است و کارکرد اطلاع‌رسانی دارند.
وبلاگ هم نوعی وب‌سایت است.
هر دو را می توان برای یک هدف هم استفاده کرد ( اما توصیه نمی شود )
تفاوت‌های وب سایت و وبلاگ:
وب سایت‌ها قاعدتا رسمی هستند، اما وبلاگ‌ها عمدتا (یا به صورت کلی) شخصی‌اند.
به روز کردن وب سایت‌ها در مقابل وبلاگ‌ها، نیازمند وقت بیشتری است.
وب‌سایت‌ها از نظر طراحی ساختار پیچیده‌ای دارند، در حالی که وبلاگ‌ها به این شکل نیستند، ساده‌ترند. مثل لباس رسمی و راحتی.
وب‌سایت ها به موضوعات خاصی می‌پردازند، در حالی‌که وبلاگ‌ها تمام وقایع ریز و درشت را تحت پوشش قرار می‌دهند.
گفتمان غالب بر وب سایت‌ها رسمی است، ولی وبلاگ‌ها گفتمانی غیر رسمی دارند.
وب سایت ها معمولا ارتباط یک سویه ( و گاهی ارتباط با ما ی سایت ) و وبلاگ‌ها عمدتا ارتباط دو سویه ( کامنت گذاری) با بازدید کنندگان برقرار می کنند.
وب سایت‌ها برای مالکانشان هزینه‌ی اقتصادی دارند، در حالی که بیشتر وبلاگ‌ها برای بلاگرها رایگان می باشند و از خدمات رایگان یک سرویس دهنده استفاده می کنند.
در وب سایت‌ها می‌توان صحبت از محدودیت و سانسور کرد، در حالی که وبلاگ‌ها از این نظر بسیار آزاد تردند.
وب سایت‌ها گرایش به سکون و نظم و وبلاگ‌ها بیشتر گرایش به پویایی و بی‌نظمی دارند.
وب سایت ها حال و هوای مدرن و وبلاگ‌ها حال و هوای پست مدرن دارند.
راه اندازی وب سایت‌ها نسبت به وبلاگ‌ها به زمان بیشتری احتیاج دارد.(البته نه برای مهندسان IT)
وب سایت‌ها نمود عقلانیت و وبلاگ‌ها نمود احساس‌اند.
به روز رسانی در وب سایت بیشتر به شکل ایجاد صفحات جدید و در وبلاگ به صورت تولید محتوا صورت می‌گیرد.
در وب سایت ها معمولا اطلاعات به روز رسانی، ثبت نمی شود. در وبلاگ‌ها ثبت اطلاعات به روز رسانی اهمیت ویژه‌ای دارد.
به روز رسانی وب سایت‌ها مخصوص افراد حرفه‌ای است، در حالی که بلاگرها بدون دانش فنی وبلاگ‌های خود را به روز می‌کنند ( بسیار راحتتر از سایت هایی حتی دارای CMS ).
وب سایت‌ها محل مناسبی برای شکل گیری گروه‌ها و اجتماعات مجازی نیستند، برعکس، وبلاگ‌ها محیط کاملا مناسبی برای این منظور دارند.
در وبلاگ ها یکدیگر را راحتتر می توان پیدا کرد و سیستم “دیدگاه” باعث آشنایی و نزدیکی بیشتری می شود اما در وب سایت ها ممکن است یک سایتی که کسی به آن لینک نداده است سالها بدون بیننده باقی بماند ، اما در وبلاگ به خاطر سیستم خبررسانی صفحه اول آن حداقل یک نفر به شما سر می زند ! به عبارت دیگر وبلاگ رسانه‌ای تعاملی است.
سادگی ویژگی بارز یک وبلاگ نسبت به وب سایت است. اگر به کمک وب سایت توجه کنید آن را پر از اطلاعاتی می‌بیند که در میان تار و پود صفحاتی چندان پیچیده شده است. صفحاتی که شاید چندین لایه داخلی داشته‌ باشد. در یک وب سایت شاید پیچیدگی صفحات و نحوه ردیف کردن مطالب کمی شما را سر در گم ‌کند. اما در مقابل وبلاگ بسیار ساده است.در واقع هر گاه فردی به این نتیجه برسد که موضوعی برای نوشتن دارد و آن مطلب ممکن است برای دیگران جذاب و خواندنی یا جالب باشد می‌تواند به وبلاگ نویسی بپردازد. زمان کافی هم برای نوشتن و ارسال موضوعات وجود دارد و سایت‌های زیادی در قالب وبلاگ نویسی سرویس‌های رایگان ارائه می‌کنند.
کنترل وب سایت‌ها در اختیار مالکان آن است، ولی بلاگرها کنترل جزئی بر وبلاگ دارند. در واقع کنترل آنها تابع یک کنترل بزرگ‌تر توسط صاحبان Domain و مدیران کلان خدمات دهنده وبلاگ است. البته این مورد برای وبلاگ‌هایی که مالکیت Domain آنها شخصی است، درست نیست.
در وب سایت شما فضایی را خریداری می کنید و می توانید فایل ها و عکس ها و .. ی خودتان را روی آن بارگذاری کنید اما در بیشتر سرویس دهندگان وبلاگ شما فضایی برای آپلود عکس ها ندارید و باید از فضاهای مجازی ( همانطور که قبلا گفته شد ) استفاده کرد .
در سایت شما می توانید دامینی به نام startweb.ir خود داشته باشید اما در وبلاگ ها آدرس شما تابع سرویس دهنده خود startweb.blogfa.com می باشد .
در وبلاگ ها شما مجبورید بنر های تبلیغات مزاحمی را تحمل کنید اما در سایتتان شما از این مشکل ها هستید و حتی می توانید خودتان تبلیغات بگیرید و بگذارید .( البته بستگی به داشتن ویزیتور زیاد در سایت شماست )
یکی از بهترین ویژگی های وبلاگ ها آن است که سرویس دهندگان وبلاگ فارسی زبان هستند و شما می توانید به راحتی در آن استفاده کنید و کارها بیشتر اتوماتیک و بسیار راحت است اما در سایت به این راحتی نمی باشد .
در مقابل مزیت بالای وبلاگ ها محدودیت های آنهاست خود را دارند در مقابل در سایت شما دستتان برای هر کاری باز می باشد و می توانید طبق هر فناوری و هر نوع طراحی کار کنید .
در سایت شما می توانید صفحات مختلف به تعداد مورد نظر داشته باشید ، اما در وبلاگ تعداد صفحات ( استاتیک ) محدودیت دارند .
در سایت شما می توانید امکانات خاص در اختیار دیگران بگذارید اما در وبلاگ محدودیت وجود دارد .
وبلاگ چون زیر شاخه ایی از یک سرویس دهنده می باشد ، امنیت شما کمتر است و با هر نوع مشکل سرویس دهنده ممکن است داده های خود را از دست بدهید ( مثل مشکلی که در تغییز دامین Persianblog به وجود آمد ) اما در وب سایت شما می توانید یک فایل پشتیبان (Back up) از اطلاعات و داده های خود بگیرید و زمانی که اطلاعات سایت شما به خطر افتاد این فایل پشتیبان را جایگزین کنید.
ترافیک بالای وبلاگ ها و کندی سرویس های آن یکی از معایب آن نسبت به سایت می باشد که یکی از دلایل آن آپلود تصاویر و فایل ها در فضاهای میزبانی رایگان است.
و در پایان اینکه محتوای وبسایت‌ها به دلیل داشتن صفحات بیشتر در درون صفحات مختلف قرار می گیرد، برعکس، محتوای وبلاگ‌ها عمدتاً در صفحه‌ی اول و قابل مشاهده متمرکزند. وب سایت‌ها مثل خانه‌های مجللی هستند که ورود به آنها با تشریفاتی همراه است. وبلاگ‌ها کلبه های ساده و با صفایی هستند که در آنها به روی همه گشوده است.